Archiwum maj 2015, strona 4


maj 17 2015 Miary i Wagi
Komentarze: 0

1 łyżka                                                  = 3 łyżeczki

2 łyżki                                                   =1/8 filizanki

4 łyzki                                                   =1/4 filizanki

5 i 1/3 łyżki                                          =1/3 filiżanki

8 łyżek                                                  =1/2 filiżanki

12 łyżek                                               =3/4 filiżanki

16 łyzek                                               =1 filiżanka

1 filiżanka                                           = 1/4 litra

2 filiżanki                                            = 1/2 litra

4 filiżanki                                            = 1 litr

1 łyżeczka                                          = około 3-5 gram

1/2 łyżeczki                                        = około2 gramy

1/4 łyzeczki                                        =  około 1 grama

1 szczypta                                          = około 1/4 grama

1 łyzka                                                = 10g produktów lekkich , jak np.kakao , mąka , płatki owsiane

                                                            =15g produktów ciężkich , jak np. cukier , sól , kasza

 

gosiagotuje : :
maj 04 2015 EKSPRESOWA GROSZKOWA
Komentarze: 0

1 puszka groszku konserwowego

4 szklanki rosołu z kostki / grzybowy , warzywny , drobiowy /

garść posiekanej zieleniny / pietruszka , koperek , tymianek , bazylia /

1 łyżeczka oliwy lub masła

sól , pieprz

garść startego żółtego sera

 

Groszek zmiksować razem z zalewą i dodać do rosołu - zagotować i doprawić .

Rozlać do talerzy , polać oliwą , posypać zielonym  i serem .

Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami

SMACZNEGO

gosiagotuje : : zupy  
maj 04 2015 EKSPRESOWA ZUPA Z KASZKĄ
Komentarze: 0

5 szklanek rosołu z kostki

1/2 szklanki kaszy manny lub kukurydzianej

2 łyżeczki masła

garść zieleniny / natka , koperek , bazylia , tymianek , szczypiorek /

sól , pieprz

 

Rosół zagotować .

Kaszkę rozmieszać z niewielką ilością wody i wlać do gotującego się rosołu , ciągle mieszając .

Gotować 10 min.  ciągle mieszać .

Dodać masło i zieleninę doprawić do smaku .

Tę zupę można wzbogacić smakowo na różne sposoby dodając np. ===

1/   3-4 łyzki startego żółtego sera

2/   pokrojoną w kostkę wędlinę lub mięso /smażone , gotowane /

3/   zeszkloną na tłuszczu cebulkę

4/   2 łyzki kincentratu pomidorowego

5/   groszek z puszki razem z zalewą

SMACZNEGO

gosiagotuje : : zupy  
maj 04 2015 EKSPRESOWA KMINKOWA
Komentarze: 0

1 łyżka kminku

3 szklanki rosołu z kostki

garść posiekanej zieleniny /koperek , pietruszka , szczypiorek /

2 łyżki masła / margaryny /

 

Kminek lekko zgnieść i usmażyć na wolnym ogniu na maśle.

Rosół zagotować , dodać kminek i chwilę pogotować.

Podawać posypane zieleniną , do tego pieczywo /grzanki , tosty /.

SMACZNEGO

gosiagotuje : : zupy  
zupy 
maj 04 2015 ŻUREK
Komentarze: 0

ZAKWAS     3,5 litra wody

                     4 ząbki czosnku

                      1 duża łyżka mąki

                      1 paczka płatków owsianych

Płatki wsypać do kamiennego naczynia , dodać mąkę i czosnek - całość zalać ciepłą nieprzegotowaną wodą .

Przykryć ściereczką i odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce .

Gotowy zakwas przelewamy do słoików i wstawiamy do lodówki .

Tak można przechowywać do miesiąca.

ŻUREK     4 białe kiełbasy

                   15-20 deko boczku wędzonego

                    2 ząbki czosnku

                   1 łyżeczka majeranku

                   liść laurowy , ziele angielskie , sól

                  1 cebulka

                   [ można dodać 2-3 suszone prawdziwki ]

Boczek i cebulkę  pokroić w kosteczkę i usmażyć na oliwie na złoty kolor .

Do garnka -kiełbasa , liść laurowy , ziele , czosnek pokrojony w płatki , grzyby = całość zalewamy wodą [- 2-3 litry  -]

Majeranek rozcieramy w dłini i dodajemy do zupy - gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu .

ZAKWAS przecedzić przez sitko , dodać do zupy / ile kto lubi / , doprawić i zagotować na wolnym ogniu .

Na koniec można doprawić śmietaną .

Podawać z ziemniakami pieczywem lub jajkiem na twardo .

U mnie w domu podaje się z jajkiem .

     SMACZNEGO

 

gosiagotuje : : zupy