Archiwum 04 maja 2015


maj 04 2015 EKSPRESOWA GROSZKOWA
Komentarze: 0

1 puszka groszku konserwowego

4 szklanki rosołu z kostki / grzybowy , warzywny , drobiowy /

garść posiekanej zieleniny / pietruszka , koperek , tymianek , bazylia /

1 łyżeczka oliwy lub masła

sól , pieprz

garść startego żółtego sera

 

Groszek zmiksować razem z zalewą i dodać do rosołu - zagotować i doprawić .

Rozlać do talerzy , polać oliwą , posypać zielonym  i serem .

Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami

SMACZNEGO

gosiagotuje : : zupy  
maj 04 2015 EKSPRESOWA ZUPA Z KASZKĄ
Komentarze: 0

5 szklanek rosołu z kostki

1/2 szklanki kaszy manny lub kukurydzianej

2 łyżeczki masła

garść zieleniny / natka , koperek , bazylia , tymianek , szczypiorek /

sól , pieprz

 

Rosół zagotować .

Kaszkę rozmieszać z niewielką ilością wody i wlać do gotującego się rosołu , ciągle mieszając .

Gotować 10 min.  ciągle mieszać .

Dodać masło i zieleninę doprawić do smaku .

Tę zupę można wzbogacić smakowo na różne sposoby dodając np. ===

1/   3-4 łyzki startego żółtego sera

2/   pokrojoną w kostkę wędlinę lub mięso /smażone , gotowane /

3/   zeszkloną na tłuszczu cebulkę

4/   2 łyzki kincentratu pomidorowego

5/   groszek z puszki razem z zalewą

SMACZNEGO

gosiagotuje : : zupy  
maj 04 2015 EKSPRESOWA KMINKOWA
Komentarze: 0

1 łyżka kminku

3 szklanki rosołu z kostki

garść posiekanej zieleniny /koperek , pietruszka , szczypiorek /

2 łyżki masła / margaryny /

 

Kminek lekko zgnieść i usmażyć na wolnym ogniu na maśle.

Rosół zagotować , dodać kminek i chwilę pogotować.

Podawać posypane zieleniną , do tego pieczywo /grzanki , tosty /.

SMACZNEGO

gosiagotuje : : zupy  
zupy 
maj 04 2015 ŻUREK
Komentarze: 0

ZAKWAS     3,5 litra wody

                     4 ząbki czosnku

                      1 duża łyżka mąki

                      1 paczka płatków owsianych

Płatki wsypać do kamiennego naczynia , dodać mąkę i czosnek - całość zalać ciepłą nieprzegotowaną wodą .

Przykryć ściereczką i odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce .

Gotowy zakwas przelewamy do słoików i wstawiamy do lodówki .

Tak można przechowywać do miesiąca.

ŻUREK     4 białe kiełbasy

                   15-20 deko boczku wędzonego

                    2 ząbki czosnku

                   1 łyżeczka majeranku

                   liść laurowy , ziele angielskie , sól

                  1 cebulka

                   [ można dodać 2-3 suszone prawdziwki ]

Boczek i cebulkę  pokroić w kosteczkę i usmażyć na oliwie na złoty kolor .

Do garnka -kiełbasa , liść laurowy , ziele , czosnek pokrojony w płatki , grzyby = całość zalewamy wodą [- 2-3 litry  -]

Majeranek rozcieramy w dłini i dodajemy do zupy - gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu .

ZAKWAS przecedzić przez sitko , dodać do zupy / ile kto lubi / , doprawić i zagotować na wolnym ogniu .

Na koniec można doprawić śmietaną .

Podawać z ziemniakami pieczywem lub jajkiem na twardo .

U mnie w domu podaje się z jajkiem .

     SMACZNEGO

 

gosiagotuje : : zupy  
maj 04 2015 ZUPY
Komentarze: 0

Bez zup trudno wyobrazić sobie naszego obiadu .

Większość zup ,  jak ogórkowa cz krupnik , raczej nie przysporzą nam dodatkowych kilogramów  , za to skutecznie zaspokoją głód i rozgrzeją .

Bardzo lubianymi zupami są pomidorowa i wszelkie odmiany kartoflanki .

Grochowa i fasolowa -mogą zastąpić jednodaniowy posiłek .

Na lato najlepsze są chłodniki i lekkie zupy owocowe .

Ci , którzy dbają o linię , też znajdą kilka zdzowych i dietetycznych zup .

Tempo życia zmusza nas do szukania szybkich i prostych przepisów - moja propozycja , to zupy , które przygotujemy w  ciągu 5 minut == zupy ekspresowe  ==

ZAPRASZAM

gosiagotuje : :