ŻUREK
Komentarze: 0
ZAKWAS 3,5 litra wody
4 ząbki czosnku
1 duża łyżka mąki
1 paczka płatków owsianych
Płatki wsypać do kamiennego naczynia , dodać mąkę i czosnek - całość zalać ciepłą nieprzegotowaną wodą .
Przykryć ściereczką i odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce .
Gotowy zakwas przelewamy do słoików i wstawiamy do lodówki .
Tak można przechowywać do miesiąca.
ŻUREK 4 białe kiełbasy
15-20 deko boczku wędzonego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
liść laurowy , ziele angielskie , sól
1 cebulka
[ można dodać 2-3 suszone prawdziwki ]
Boczek i cebulkę pokroić w kosteczkę i usmażyć na oliwie na złoty kolor .
Do garnka -kiełbasa , liść laurowy , ziele , czosnek pokrojony w płatki , grzyby = całość zalewamy wodą [- 2-3 litry -]
Majeranek rozcieramy w dłini i dodajemy do zupy - gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu .
ZAKWAS przecedzić przez sitko , dodać do zupy / ile kto lubi / , doprawić i zagotować na wolnym ogniu .
Na koniec można doprawić śmietaną .
Podawać z ziemniakami pieczywem lub jajkiem na twardo .
U mnie w domu podaje się z jajkiem .
SMACZNEGO
Dodaj komentarz