Komentarze: 0
sos beszamelowy lub biały sos podstawowy [ patrz przepis ]
0,1 -0,2 l białego wina
Przygotować na bazie jednego z sosów z dodatkiem wina .
Podaje się do grzybów , drobiu , cielęciny , ryb itp.
ciasta]dania z makaronem]drób]kuchnie świata]mięsa]naleśnikowe]pierogi]ryż]jajka]ryby]ziemniaki]zypy]dania wegetariańskie]dania wegańskie]dania dietetyczne]
pn | wt | sr | cz | pt | so | nd |
27 | 28 | 29 | 30 | 01 | 02 | 03 |
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
sos beszamelowy lub biały sos podstawowy [ patrz przepis ]
0,1 -0,2 l białego wina
Przygotować na bazie jednego z sosów z dodatkiem wina .
Podaje się do grzybów , drobiu , cielęciny , ryb itp.
biały sos podstawowy [patrz przepis ]
1-2 żółtka
1-2 łyzki mleka
Żóltka i mleko należy dodać do białego sosu podstawowego , stale mieszając , przed zakończeniem gotowania .
Podawany do drobiu , cielęciny i warzyw .
30 g masła lub innego tłuszczu
30-40 g mąki
0,5 l mocnego wywaru z mięsa , ewentualnie z dodatkiem czerwonego wina
1 cebula
1 mała marchewka
szczypta soli gałki muszkatołowej
1-2 łyżeczki śmietany kwaśnej
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Przygotować brązową zasmażkę , wlać 1/3 wywaru i szybko zagotować stale mieszając , aby była gładka .
Nastepnie dodać resztę wywaru , przyprawy i stale mieszając , gotować jeszcze przez chwilę .
W razie potrzeby należy sos przetrzeć przez sito i dodać śmietanę , aby był delikatniejszy .
Podajemy do wołowiny , cielęciny , wątróbki , pierogów itp .
30 G MASŁA LUB INNEGO TŁUSZCZU
30 G MĄKI
0,5 L MLEKA
szczypta soli , gałki muszkatołowej , pieprzu
1 cebula ugotowana do miękkości i przetarta przez sito
Najpierw przygotowuje się biały sos podstawowy [ patrz przepis ]
a przed zakończeniem gotowania dodaje się przyprawy i cebulę .
Sos ten podaje się do warzyw , gotowanego mięsa itp .
W każdej kuchni sosy mają szczególne znaczenie.
Wartośc odżywcza sosów uzależniona jest od dodanej ilości mleka , mąki , śmietany żółtka , tłuszczu itp .
Aby móc komponować własne przepisy , trzeba opanować sztukę przyrządzania trzech podstawowych rodzajów sosów.
Są to ;-BIAŁY SOS PODSTAWOWY
-SOS BESZAMELOWY
-SOS CIEMNY
BIAŁY SOS PODSTAWOWY --
30 g masła lub innego tłuszczu
30g mąki
0,5l wywaru z warzyw lub bulionu
20 g masła
Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę , odstawiamy z ognia i wlewamy do niej 3/4 płynu , stale mieszając .
Ponownie stawiamy na ogniu i jak najszybciej doprowadzamy do wrzenia , mieszając tak długo , aż sos będzie gładki .
Następnie wlewamy resztę płynu i gotujemy bez przykrycia około 15 min , jak najczęściej mieszając .
Po ugotowaniu dodajemy do smaku trochę masła i ewentualnie sól .