Archiwum maj 2015, strona 2


sosy 
maj 17 2015 SOS KAPAROWU
Komentarze: 0

biały sos podstawowy

2 łyżki kaparów

kilka kropel soku z cytryny

2 łyzki białego wina

szczypta białego pieprzu

2 żółtka

4 łyżki śmietany

kAPARY I POZOSTAŁE SKŁADNIKI DODAJE SIĘ DO SOSU POD KONIEC GOTOWANIA .

sOS TEN PODAJE SIĘ DO RYB , OZORKÓW ITP.

gosiagotuje : :
maj 17 2015 SOS SEROWY
Komentarze: 0

sos beszamelowy lub biały sos winny

1-2 łyżeczki musztardy

50-70 g tartego parmezana lub innego sera

szczypta gałki muszkatołowej

1 żółtko

2 łyżki śmietany

Wszystkie składniki dodajemy do sosu przed końcem gotowania .

Sos ten podaje się do ryb , jaj , warzyw itp.

gosiagotuje : :
sosy 
maj 17 2015 SOS PIECZARKOWY
Komentarze: 0

biały sos podstawowy [ patrz przepis ]

1 filiżanka pieczarek pokrojona w cienkie plasterki

kilka kropli soku z cytryny

trochę cukru do smaku

Grzyby dodaje się do sosu przed końcem gotowania i krótko podgotowuje , aby zmiękły .

Można dodać czerwone wino do smaku .

Podaje się do drobiu , ozorków , móżdżku itp .

gosiagotuje : :
sosy 
maj 17 2015 SOS PIETRUSZKOWY
Komentarze: 0

sos beszamelowy lub biały sos podstawowy [ patrz przepis ]

3 łyżki posiekanej pietruszki

1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

1/2 łyżki soku z cytryny

3 łyzki śmietany

majeranek , ogórecznik , koperek

Przy końcu gotowania dodać do sosu wymienione składniki .

Podaje się do ryb i drobiu .

gosiagotuje : :
sosy 
maj 17 2015 SOS MUSZTARDOWY
Komentarze: 0

biały sos podstawowy [ patrz przepis ]

4 cebule lub 4-6 łyżek płatków cebulowych

1-3 łyżek musztardy/ jak kto lubi/

Cebulę ugotować do miękkości , przetrzeć przez sito i dodać do sosu pod koniec gotowania.

Jest to specjalny sos do baraniny .

gosiagotuje : :