Najnowsze wpisy, strona 3


maj 17 2015 BIAŁY SOS WINNY
Komentarze: 0

sos beszamelowy lub biały sos podstawowy [ patrz przepis ]

0,1 -0,2 l białego wina

Przygotować na bazie jednego z sosów z dodatkiem wina .

Podaje się do grzybów , drobiu , cielęciny , ryb itp.

gosiagotuje : :
sosy 
maj 17 2015 BIAŁY SOS JAJECZNY
Komentarze: 0

biały sos podstawowy [patrz przepis ]

1-2 żółtka

1-2 łyzki mleka

Żóltka i mleko należy dodać do białego sosu podstawowego , stale mieszając , przed zakończeniem gotowania .

Podawany do drobiu , cielęciny i warzyw .

gosiagotuje : :
maj 17 2015 SOS CIEMNY BRĄZOWY
Komentarze: 0

30 g masła lub innego tłuszczu

30-40 g mąki

0,5 l mocnego wywaru z mięsa , ewentualnie z dodatkiem czerwonego wina

1 cebula

1 mała marchewka

szczypta soli gałki muszkatołowej

1-2 łyżeczki śmietany kwaśnej

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

Przygotować brązową zasmażkę , wlać 1/3 wywaru i szybko zagotować stale mieszając , aby była gładka .

Nastepnie dodać resztę wywaru , przyprawy i stale mieszając  , gotować jeszcze przez chwilę .

W razie potrzeby należy sos przetrzeć przez sito i dodać śmietanę , aby był delikatniejszy .
Podajemy do wołowiny , cielęciny , wątróbki , pierogów itp .

gosiagotuje : :
sosy 
maj 17 2015 SOS BESZAMELOWY
Komentarze: 0

30 G MASŁA LUB INNEGO TŁUSZCZU

30 G MĄKI

0,5 L MLEKA

szczypta soli , gałki muszkatołowej , pieprzu

1 cebula ugotowana do miękkości i przetarta przez sito

Najpierw przygotowuje się biały sos podstawowy [ patrz przepis ]

 a przed zakończeniem gotowania dodaje się przyprawy i cebulę .

Sos ten podaje się do warzyw , gotowanego mięsa itp .

gosiagotuje : :
sosy 
maj 17 2015 BIAŁY SOS PODSTAWOWY
Komentarze: 0

W każdej kuchni sosy mają szczególne znaczenie.

Wartośc odżywcza sosów  uzależniona jest od dodanej ilości mleka , mąki , śmietany żółtka , tłuszczu itp .

Aby móc komponować własne przepisy , trzeba opanować sztukę przyrządzania trzech podstawowych rodzajów sosów.

Są to ;-BIAŁY SOS PODSTAWOWY

           -SOS BESZAMELOWY

           -SOS CIEMNY

BIAŁY SOS PODSTAWOWY --

30 g masła lub innego tłuszczu

30g mąki

0,5l wywaru z warzyw lub bulionu

20 g masła

Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę , odstawiamy z ognia i wlewamy do niej 3/4 płynu , stale mieszając .

Ponownie stawiamy na ogniu i jak najszybciej doprowadzamy do wrzenia , mieszając tak długo , aż sos będzie gładki .

Następnie wlewamy resztę płynu i gotujemy bez przykrycia około 15 min , jak najczęściej mieszając .

Po ugotowaniu dodajemy do smaku trochę masła  i ewentualnie sól .

gosiagotuje : :