W każdej kuchni sosy mają szczególne znaczenie.
Wartośc odżywcza sosów uzależniona jest od dodanej ilości mleka , mąki , śmietany żółtka , tłuszczu itp .
Aby móc komponować własne przepisy , trzeba opanować sztukę przyrządzania trzech podstawowych rodzajów sosów.
Są to ;-BIAŁY SOS PODSTAWOWY
-SOS BESZAMELOWY
-SOS CIEMNY
BIAŁY SOS PODSTAWOWY --
30 g masła lub innego tłuszczu
30g mąki
0,5l wywaru z warzyw lub bulionu
20 g masła
Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę , odstawiamy z ognia i wlewamy do niej 3/4 płynu , stale mieszając .
Ponownie stawiamy na ogniu i jak najszybciej doprowadzamy do wrzenia , mieszając tak długo , aż sos będzie gładki .
Następnie wlewamy resztę płynu i gotujemy bez przykrycia około 15 min , jak najczęściej mieszając .
Po ugotowaniu dodajemy do smaku trochę masła i ewentualnie sól .