SOS ZIOŁOWY
Komentarze: 0
sos na 6 osób
2 pęczki szczypiorku
2 pęczki natki pietruszki
1 pęczek koperku
1 pęczek estragonu
1 pęczek bazylii
2 płaskie łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2/3 łyzki soku z cytryny
6 łyżek oleju
1/2 filiżanki majonezu
1/2 filizanki białego sera
1/2 filiżanki kwaśnej śmietany
2 jajka na twardo
Sos przygotowujemy ze świerzych ziół .
Wszystkie zioła dokładnie myjemy pod bieżącą wodą , poczekać aż woda odcieknie , odciąć twarde łodyżki .
Ziela drobno posiekać włozyć do miski/ najlepiej porcelanowej/ , skropić sokiem z cytryny , dodać olej i odstawić na 5 min.
Majonez rozmieszać z 1/8 l ciepłej wody , dodać ser i śmietanę , połączyć z zielonym , wymieszać .
Jajka pokroić / jak kto lubi / i dodać do sosu .
Sos ten podajemy na zimno do ryb z rusztu , mięs , galaretek mięsnych .
Dodaj komentarz