sosy 
maj 17 2015

BIAŁY SOS PODSTAWOWY


Komentarze: 0

W każdej kuchni sosy mają szczególne znaczenie.

Wartośc odżywcza sosów  uzależniona jest od dodanej ilości mleka , mąki , śmietany żółtka , tłuszczu itp .

Aby móc komponować własne przepisy , trzeba opanować sztukę przyrządzania trzech podstawowych rodzajów sosów.

Są to ;-BIAŁY SOS PODSTAWOWY

           -SOS BESZAMELOWY

           -SOS CIEMNY

BIAŁY SOS PODSTAWOWY --

30 g masła lub innego tłuszczu

30g mąki

0,5l wywaru z warzyw lub bulionu

20 g masła

Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę , odstawiamy z ognia i wlewamy do niej 3/4 płynu , stale mieszając .

Ponownie stawiamy na ogniu i jak najszybciej doprowadzamy do wrzenia , mieszając tak długo , aż sos będzie gładki .

Następnie wlewamy resztę płynu i gotujemy bez przykrycia około 15 min , jak najczęściej mieszając .

Po ugotowaniu dodajemy do smaku trochę masła  i ewentualnie sól .

gosiagotuje : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz