maj 17 2015

SOS CIEMNY BRĄZOWY


Komentarze: 0

30 g masła lub innego tłuszczu

30-40 g mąki

0,5 l mocnego wywaru z mięsa , ewentualnie z dodatkiem czerwonego wina

1 cebula

1 mała marchewka

szczypta soli gałki muszkatołowej

1-2 łyżeczki śmietany kwaśnej

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

Przygotować brązową zasmażkę , wlać 1/3 wywaru i szybko zagotować stale mieszając , aby była gładka .

Nastepnie dodać resztę wywaru , przyprawy i stale mieszając  , gotować jeszcze przez chwilę .

W razie potrzeby należy sos przetrzeć przez sito i dodać śmietanę , aby był delikatniejszy .
Podajemy do wołowiny , cielęciny , wątróbki , pierogów itp .

gosiagotuje : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz