Archiwum 17 maja 2015


sosy 
maj 17 2015 SOS PIKANTNY
Komentarze: 0

4 duże pomidory

1 zielona papryka

1/2 łyżeczki soli

1 łyzeczka pieprzu

kilka zielonych oliwek / mogąbyć faszerowane /

2 kieliszki wytrawnego sherry

1/2 filizanki majonezu

1/2 filiżanki oliwy

2 łyżeczki majeranku

1 łyżeczka bazylii

Pomidory  sparzyć  , zdjąć skórkę i pokroić .

Paprykę przekroić na pół  , oczyścić i pokroić .

Pomidory z solą i przyprawami  gotować przez 2 min      , następnie dodać paprykę i odstawić na 10 min.

Po tym czasie dodać pokrojone oliwki , sherry , majonez , olej , majeranek i bazylię .

Sos ten najlepiej smakuje na następny dzien , podaje się go do  pieczonego drobiu , cielęciny , pasztetów mięsnych , gotowanych ryb morskich i jaj na twardo .               

gosiagotuje : :
sosy 
maj 17 2015 SOS ZIOŁOWY
Komentarze: 0

sos na 6 osób

2 pęczki szczypiorku

2 pęczki natki pietruszki

1 pęczek koperku

1 pęczek estragonu

1 pęczek bazylii

2 płaskie łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

2/3 łyzki soku z cytryny

6 łyżek oleju

1/2 filiżanki majonezu

1/2 filizanki białego sera

1/2 filiżanki kwaśnej śmietany

2 jajka na twardo

Sos przygotowujemy ze świerzych ziół .

Wszystkie zioła dokładnie myjemy pod bieżącą wodą  , poczekać aż woda odcieknie , odciąć twarde łodyżki .

Ziela drobno posiekać włozyć do miski/ najlepiej porcelanowej/ , skropić sokiem z cytryny , dodać olej i odstawić na 5 min.

Majonez rozmieszać z 1/8 l ciepłej wody , dodać ser  i śmietanę , połączyć z zielonym , wymieszać .

Jajka pokroić  / jak kto lubi / i dodać do sosu .

Sos ten podajemy na zimno do ryb z rusztu , mięs , galaretek mięsnych .

gosiagotuje : :
maj 17 2015 SOS VINIGRETTE
Komentarze: 0

3 łyżki octu

6 łyżek oliwy

1/3 łyżeczka soli

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/8 łyżeczki pieprzu

1/4 łyzeczki estragonu

1 mała drobno pokrojona zielona papryka

1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku

2 drobno pokrojone ogórki kwaszone

1 łyzeczka kaparów

1 drobno pokrojone jajko na twardo

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy

 Odstawić i bezpośrednio przed podaniem wymieszać jeszcze raz .

Sos ten podaje się do szparagów , mięs na zimno , wołowiny , cielęciny  oraz sałatek .

gosiagotuje : :
sosy 
maj 17 2015 SOS CHRZANOWY
Komentarze: 0

0,1 l smietany

1 łyżka musztardy

szczypta chili

1 łyżka octu

6 łyżek tartegochrzanu

1 tarta jabłko

Wszystkie składniki wymieszać , podawać na ciepło lub zimno .

gosiagotuje : :
maj 17 2015 SOS CURRY
Komentarze: 0

biały sos podstawowy [patrz przepis ]

2 kwane jabłka

2-3 łyżeczki curry

1-3 łyżeczki soku z cytryny

30 g masła

Do zasmażki sosu białego dodajemy drobno utarte jabłka , zalewamy płynem i gotujemy .

Dalej postępujemy jak w przepisie na sos podstawowy .

Pod koniec gotowania dodajemy resztę składników .

Sos ten podaje sę do drobiu , cielęciny , ryb , również  jako dodatek do pieczonego banana , ananasa , mango .

Podaje się go raczej z ryżem

gosiagotuje : :